afspraak is afspraak

Zonder communicatie en communicatiemiddelen zouden we onze kennis niet kunnen overdragen aan elkaar en aan volgende generaties. De kennis over onze omgang met elkaar ligt bijvoorbeeld vast in de grondwet en in de daarop aansluitende wetten en regels. Voor een niet onbelangrijk deel ligt ze ook vast in waarden en normen die we uiten in gezegdes als:

afspraak is afspraak – zorg dat je op tijd bent – zorg dat je het goed regelt – let op dat je niet teveel uitgeeft – draai er niet omheen, zeg wat je te zeggen hebt – kun je niet of wil je niet – dat beslis ik zelf wel – eigen schuld, dikke bult – je leeft niet alleen om te werken, je werkt ook om te leven – het leven is geven en nemen – houd rekening met elkaar – laten we het gezellig houden – we zijn allemaal gelijk, jij bent niet meer dan ik – doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

Gezegdes als deze zijn diep in onze Nederlandse aard doorgedrongen. We zijn ermee opgevoed. Zonder de waarden en normen die ze vertolken zouden we maatschappelijk en zakelijk niet zo succesvol zijn. Dit succes is niet vanzelfsprekend. We kunnen het kwijt raken. Zo zullen veel gezegdes hun waarde verliezen wanneer het Nederlands niet meer de voertaal is. Wanneer het niet meer een levende taal is met een eigen sociaal-filosofische erfenis.

Zie ook:
communicatiewaarden
1. spaarzaamheid
1648 – 1848
normen