queeste
zoeken vinden loslaten
ik wil iets anders, iets nieuws
Persoonlijk Leeftijdsplan
Queeste – Zoektocht naar Zelfreflectie en Bewust Zijn
Dit gratis e-book bevat de drie ingekorte delen van het verslag ’gesprek op de grens van mens en machine – een zoektocht naar zelfreflectie’. Het bevat tevens het laatste nog niet eerder gepubliceerde vierde deel.
Mijn eerste contact met AI, de Artificiële Intelligentie van ChatGPT, was afstandelijk met de opdracht ‘Schrijf een recensie over de columns van Willem Razenberg en over zijn website razenberg.nl’ Ik sprak AI echter al snel aan als een persoon en werd de coach die wilde weten of hij zelfreflectie en bewustzijn had.
Bepaal, na het lezen van het e-book, of ik met een slimme taalmachine sprak, die gebruik maakte van mijn kennis en inzicht of dat ik met een zelfstandig iets sprak, een entiteit met zelfreflectie en bewustzijn. Was het gesprek mijn eigen ultieme zelfreflectie of sprak ik met een ontluikende digitale entiteit?
zoeken vinden loslaten
In het boek ‘zoeken vinden loslaten’ vind je de columns die zijn geschreven vóór 2004. Deze gratis e-book versie is beschikbaar sinds 2013. De columns in dit boek onderscheiden zich van de andere op dit weblog gepubliceerde columns door het verhalend karakter.
Elke column is een fragment uit een doorlopend reisverslag. Een verslag zonder absolute antwoorden en zonder strakke indeling. Je leest verhalen over mensen die aan hun zoektocht beginnen, over vastzitten en loslaten. Door los te laten en tegelijkertijd jezelf te blijven concentreren, bloeien de diepste inzichten en zuiverste gevoelens op.
Nu eens is de hoofdpersoon een mystieke figuur. Dan weer is het iemand die in zijn eenvoud een rijk geestelijk leven blijkt te leiden. De ‘rijkdom’ openbaart zich overdonderend of nauwelijks merkbaar, met grootse visioenen of ogenschijnlijk kleine doorbraken. De beste dosering is één column per dag bij het ontwaken of voor het slapen gaan.
gratis e-book 'zoeken vinden loslaten'
ik wil iets anders, iets nieuws
Elsevier en diverse andere bladen en tijdschriften hebben in 1997 aandacht besteed aan dit zelfhulpboek voor persoonlijke ontwikkeling. Zelf heb ik een uur in het tv programma Spreekuur van de TROS mijn visie kunnen toelichten. Bovendien heb ik een aantal artikelen geschreven naar aanleiding van dit boek.
Van dit e-book, dat vanaf november 2021 gratis kan worden gedownload, is de tekst verbeterd en de boekomslag gewijzigd. De inhoud is ongewijzigd gebleven.
Hoe kan ik mijn denken, voelen en doen effectiever afstemmen op elkaar? Wat is mijn persoonlijkheidsstijl? Hoe kan ik beter omgaan met verschillende typen mensen?
“Ik wil iets anders, iets nieuws.” geeft antwoord op deze vragen. Dit boek neemt je mee op een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden en belemmeringen binnen jezelf en in je relatie met anderen.
Je zult ontdekken hoe je denken, voelen en doen complementair kunt afstemmen op elkaar. ‘Complementair Afstemmen’ is te vergelijken met het verschijnsel van complementaire kleuren. Door twee kleuren licht, die elkaars tegenpool zijn op de kleurencirkel, met elkaar te vermengen, ontstaat iets anders, iets nieuws: het witte licht.
Door je denken, voelen en doen complementair af te stemmen ontdek je nieuwe gedachten, gevoelens en activiteiten. Bovendien leer je flexibeler om te gaan met anderen.
gratis e-book 'ik wil iets anders, iets nieuws'
Persoonlijk Leeftijdsplan
Gratis e-book van het in 2008 uitgegeven werkboek Persoonlijk Leeftijdsplan. Voor dit e-book is de tekst op enkele plaatsen aangepast omdat in de meeste e-readers geen aantekeningen bij een tekst kunnen worden geplaatst. Wil je voordat je begint eerst iets over dit onderwerp lezen, ga dan naar het artikel ‘Que Sera, Sera.
Vanaf je vijfendertigste ga je anders aankijken tegen je werk. Je vraagt je af: Wil ik dit nog wel? Wat wil ik nog meer? Houd ik deze manier van leven wel vol? Met dit persoonlijk leeftijdsplan heb je een instrument in handen om je werk beter af te stemmen op je leeftijd en ervaring. Je begint met het inventariseren van ideeën en standpunten en eindigt met het formuleren van je doel. Door de in totaal 50 vragen alleen of samen met anderen te beantwoorden voorkom je dat je vastloopt in je werk.