traumaverwerking in drie stappen

Bij trauma’s horen emoties die moeten worden verwerkt. Wanneer je dit niet doet komen ze terug totdat je ze hebt doorleefd. De eerste stap is ze in de ogen en onder ogen zien. Dit geldt niet alleen voor je gevoel van machteloosheid, pijn en verdriet maar ook voor wrok, woede en haat.

Tweede stap: Het heeft geen zin om jezelf te verstoppen voor je emoties door je af te zetten tegen de oorzaak ervan of tegen de dader. Het zijn jouw emoties. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verwerking ervan. Het maakt niet uit of je dit rechtvaardig vindt of niet.

Derde stap: Stel vast in hoeverre je geen slachtoffer bent geweest. Misschien heb je jezelf, toen het gebeurde, kunnen afsluiten voor de meest heftige emoties. Misschien heb je anderen kunnen helpen. Of misschien ben je na afloop bewuster gaan leven.

Tot slot, je hebt uiteraard het recht om je emoties weg te stoppen en er niet over te praten. Misschien ben je een van de weinigen die dit lukt of die dood gaat voordat ze gaan opspelen. Besef wel dat dit niet zo verstandig is wanneer je in reïncarnatie en karma gelooft.

Zie ook: haatdragend

Dit was de elfde van een selectie van twaalf columns in de categorie slachtoffergevoel.

  1. slachtoffergevoel
  2. slachtofferpolitiek
  3. maak van je hart geen moordkuil
  4. zielig
  5. mededogen
  6. compassie
  7. Job
  8. Waarom moet mij dit overkomen?
  9. Parkinson moment
  10. het fort
  11. traumaverwerking in drie stappen
  12. de as waaruit de Phoenix herrijst