Categorie: zorgzaam

Het woord zorg heeft niet alleen de beladen betekenis van ‘ongerustheid’ maar ook de positieve betekenis van zorgzaam ‘je bekommeren om iets of iemand’. Lees eerst de column zorgzaamheid.

Zie ook de categorie zorgen.

huwelijksbeloften

Een huwelijk is een met beloften onderbouwde liefdesrelatie. Er zijn twee groepen beloften die de samenwerking in de relatie stroomlijnen zodat de liefde zich kan ontvouwen en transformeren. Beloften ten aanzien van waarden en normen als: respect, openheid, oprechtheid, onzelfzuchtigheid en zorgzaamheid. Praktische beloften, zoals het delen van ervaringen, het uitpraten van problemen, seksuele en romantische monogamie en de belofte om voor onbeperkte duur samen te werken.

Waar in de eerste fase van het huwelijk, de verliefdheidsfase, de beloften nog gemakkelijk lijken, blijkt bij de samenwerking in de tweede fase vaak pas hoe moeilijk het is om je eraan te houden. Bovendien blijkt ook vaak dan pas hoe belangrijk persoonlijke competenties zijn, zoals: inlevingsvermogen, daadkracht, discipline en doorzettingsvermogen. Zodra de samenwerking aan deze criteria voldoet verandert verliefdheid in onvoorwaardelijke liefde.

Terwijl in de tweede fase de beloften soms nog een strijdpunt vormen worden ze in de derde fase vanzelfsprekend en stroomlijnen ze de gemeenschappelijke en persoonlijke activiteiten. In de flow van activiteiten blijkt vervolgens dat onvoorwaardelijke liefde een deelaspect is van iets groters, van het gevoel van verbondenheid met alles en iedereen. Door zich hieraan over te geven worden de geliefden één met de scheppingskracht en ervaren ze de constante transformatie van het zijn in zijn en van zijn in het zijn.

Zie ook:
wetmatigheid
verliefd
de drie d’s
onvoorwaardelijke liefde
flow
go with the flow
liefde en scheppingskracht
de constante transformatie van zijn
de bron

Dit was de vierde in een selectie van zeven columns over het huwelijk.

  1. huwelijksaanzoeken
  2. liefdesverklaring
  3. huwelijksfasen
  4. huwelijksbeloften
  5. doel en bestemming van het huwelijk
  6. tot de dood ons scheidt
  7. de huwelijksreis

onzelfzuchtig

De betekenis van onzelfzuchtig is ‘zonder eigenbelang, zonder verlangen naar iets ter versterking van je ego’. Ik ken veel onzelfzuchtige personen. Zij die zich volledig wegcijferen in bijvoorbeeld de zorg voor anderen. Voor sommigen van hen betekent dit dat hun ego niet de kans krijgt om te groeien in een maatschappelijke carrière. Dit confronteert me met een vraag: Je moet je ego loslaten om jezelf spiritueel te bevrijden. Wat moeten zij loslaten? Hun onzelfzuchtigheid? Dit is krankzinnig! Ik denk aan een uitspraak van Christus ‘Wanneer je een aalmoes geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet.’ Onzelfzuchtige mensen laten hun ego niet weten wat ze doen, ze voeden het niet. Ze hoeven het daarom niet los te laten. Wat er aan ego is verdwijnt vanzelf.

Zie ook:
ego
zelfzucht
van losmaken naar loslaten

primaire aantrekkelijkheid

Er zijn verschillende redenen waarom we iemand aantrekkelijk vinden, maar is er ook een primaire reden? Primair in de betekenis van ‘eerst ontstaan’ en ‘voornaamste’. De eerste aantrekkingskracht die je in je leven ervaart is de liefde van je ouders. Het gevoel dat je bijzonder bent, dat ze je knuffelen, koesteren en beschermen. Het gevoel van zorgzaamheid dat soms zo sterk is dat ouders zichzelf moeten verbijten om het onder controle te houden. Iets waarvan mijn moeder zei: Ik heb een gebit doordat ik op mijn tanden moest bijten omdat ik jullie anders zou doodknuffelen. Het is de zorgzaamheid van ouders voor hun kind waar velen later naar op zoek gaan en die ze ‘woest aantrekkelijk’ vinden in een partner.

Zie ook:
50 aantrekkelijkheden
kernfuncties binnen het gezin
zorgzaam

“ik mag toch zeker zelf wel weten ..”

Hoe vaak heb ik in het vaccinatiedebat niet horen zeggen ‘Ik mag toch zeker zelf wel weten wat ik doe?!’ De meesten die dit zeggen hebben niet onderzocht waar hun weten op is gebaseerd. Ze hebben niet vragenderwijs de gedachten en gevoelens onderzocht die hen ertoe brachten om zich wel of niet te laten vaccineren. Ze namen een standpunt in waar ze zich goed bij voelden en zochten er argumenten bij. Wanneer ze zelfkritisch waren geweest zouden ze het echte weten hebben ontdekt. Het weten dat is geworteld in zorgzaamheid voor jezelf en voor de ander.

Zie ook:
Wat je ook zegt, er zullen altijd mensen die ..
vaccinatie
vicieuze gedachtecirkel
standpunten
een goede grap
gezwam
ze weten niet ..
het recht op ..

ga maar

Hoe vaak zullen aan een sterfbed de volgende woorden hebben geklonken? ‘Ga maar. Laat los. Je hebt een mooi leven gehad. Je hebt het goed gedaan.’ Een intiemer en liefdevoller moment lijkt er niet te zijn. Toch hebben veel mensen soortgelijke woorden al vaker gehoord, zoals: ‘Het is tijd om te stoppen, je hebt genoeg gedaan. Neem je rust.’ Soms afgesloten met ‘Het werk gaat zonder jou ook wel door.’ Werken en leven stoppen nooit. Na je dood gaan anderen ermee door. Ook zij zullen uiteindelijk hun werk en leven moeten loslaten.

Zie ook:
verslaafd aan het leven
tot aan het einde

kernfuncties binnen het gezin

Het gezin als samenlevingsvorm heeft twee kernfuncties, zorg en bescherming. Deze functies zijn gevoelsmatig verankerd in zorgzaamheid en eer. In een traditioneel gezin zijn deze twee functies verdeeld in een rol voor de vrouw als zorgverleenster en een rol voor de man als beschermer en kostverdiener. In een modern gezin overlappen deze twee rollen elkaar. De complexiteit en onduidelijkheid die dit met zich meebrengt heeft het belang van communicatie vergroot. Soms lijkt deze belangrijker te zijn dan liefde.

Zie ook:
primaire aantrekkelijkheid
jongensdroom
zorgzaam
eergevoel
huwelijksfasen
goede bedoelingen

zorgzaamheid

Zorgzaamheid is een van de meest gewaardeerde vormen van liefde. Je herkent een zorgzaam persoon aan een tedere blik, een teder gebaar, een luisterend oor en de bereidheid zichzelf weg te cijferen om anderen te kunnen helpen. Een zorgzaam mens valt niet altijd op. Soms is het de persoon die op de achtergrond zorgt dat anderen het naar de zin hebben. Zorgzaamheid beperkt zich ook niet tot de omgang met anderen. Soms merk je dat iemand zorgzaam is in de toewijding waarmee hij iets doet, van dagelijkse werkzaamheden tot religieuze rituelen. Door de maatschappelijke waardering voor zorgzaamheid zijn er ook mensen die doen alsof ze zorgzaam zijn. Bijvoorbeeld door overdreven te proberen het de ander naar de zin te maken of door anderen naar de mond te praten.

Zie ook:
primaire aantrekkelijkheid
overgave
teder
gadeslaan

1 2 3